29 January 2009

Bangkokiaanse update

Er zijn een paar losse nieuwtjes en anekdotes te melden…

Op een dag wandelen Felix en mama van de crèche naar huis. We komen voorbij de visjes (een soort regenbak met kleine visjes in) – Felix zegt “wiisjs” – en dan voorbij het stukje straat waar altijd hondenkak ligt – “jaja” – en dan voorbij een huis waar een hond woont…
“ma ma”
“ja, jongen wat is er?”
“ma ma ma”
“ja jongen, mama is hier, zeg het maar!”
“ma ma ma” en wijst naar het huis waar de hond woont
“ja, kerel, daar is de hond”
“ma”
Blijkt nadien dat “ma” het Thais voor “hond” is...

Een dagelijkse gewoonte, haast een ritueel: “Papa, gaan we met de brommer?” (hoort ge de Gentse R rollen?) Casper dus; hij krijgt er niet genoeg van. Nu de nummerplaat klaar is, brengt Aksel hem met de brommer naar school, gaan ze zo samen naar de winkel. Maandag – Aksel had verlof wegens Chinese New Year – zijn we samen Casper van school gaan halen en hebben we ‘op zijn Thais’ gereden… Louis’ mama vond het een schitterend gezicht en trok de foto – intussen stond Louis zelf watertandend toe te kijken…




Thais blijft even moeilijk en ondoorgrondelijk! De eerste lessenreeks zit erop, vol goeie moed aan de tweede begonnen, maar het is – hoewel ik best veel grapjes kan maken met Aot - geen lachertje. De toon verkeerd en je zegt “hond” in plaats van “paard” of “berg” in plaats van “rijst” of “nieuws”… En dan zijn er van die constructies – allemaal gevormd met hetzelfde kernwoord “leuij” – waar de woordvolgorde van wezenlijk belang is, of je zegt “daarom slaap ik” in plaats van “ik slaap onmiddellijk” of “ik slaap helemaal niet” of “de slaap(tijd) voorbij”… En verder lijken zoveel woorden en klanken zo erg op elkaar…

Nu heb ik een “vakantiegevoel”. Letterlijk, want binnenkort begin ik te werken! Vanaf maart ga ik lesgeven – Nederlands op de NIST, New International School of Thailand, in de lagere school. Ik ga er les geven aan twee groepjes van telkens drie leerlingen – telkens twee verschillende niveaus samen. Het gaat weer even aanpassen zijn: eerst nog een heleboel voorbereiden en dan ook weer organisatorische veranderingen! Soms moet ik les beginnen geven om 7.40u :-S !! En tussenin zou ik een jongen van 17 begeleiden bij zijn IB – International Baccalaureate – voor Nederlands. ’t Gaat vooral over literatuurstudie, dus lees ik binnenkort misschien nog eens Elkerlyck of Marieken van Nieumeghen of Vondel…

En Aksel, die werkt naarstig verder bij Tele Atlas. Nee, tot nader order geen verdere details, alleen dat het reizen herbegonnen is. China is achter de rug, in februari volgen India en misschien Indonesia, en deze week is een drukke want de baas uit Singapore is nu in Bangkok. Het zijn dus late, eenzame avonden, waarin een mens rustig wat kan bloggen…

28 January 2009

Wanneer gaan we nu voor zes keer?

Op twee en een half – of toch eigenlijk eerder drie – uur rijden van Bangkok ligt “Grote Berg”, oftewel Khao Yai. Het is een groot, groen natuurpark, met hoge en dikke bomen, en heuvelende graslandschappen met uitkijktorens, en riviertjes en meertjes, en er leven een heleboel vogels en wilde dieren. Het is er mooi en rustig en ’s avonds nog heerlijk koel!

Het was een unieke ervaring – voor ons alle vier: met ons allen kamperen in onze tweepersoonstent! Toegegeven, het was een beetje krap ;-) . We waren in een omvangrijk gezelschap: 3 Belgische families, 1 Nederlandse, 1 Ierse en 1 Indisch-Duitse familie, met telkens minstens 2 kinderen. Wij waren duidelijk de amateurs van het gezelschap, sommigen waren echt semi-professionele kampeerders! (Ik heb eerlijk gezegd mijn ogen uitgekeken wat er allemaal aan kampeermateriaal bestaat – mijn enige ervaring zijnde ‘wild’ kamperen in India met een strikte – en hoogst noodzakelijke – gewichtsbeperking.) Soms leek het wel meer een gastronomisch weekend: uitgebreide BBQ met allerlei slaatjes en gegrilde scampi’s, worstjes, kippenbilletjes en gemarineerde –filetjes, varkensribbetjes, vis in papillotjes… Over het ontbijt – met omeletjes, worstjes, toastjes, ontbijtgranen en pannenkoeken – maar te zwijgen!

Het gezelschap was tof, de sfeer dik in orde, onze jongens flink, de wandeling prachtig, het eten – zoals gezegd – gastronomisch… Er was maar een nadeel aan dit weekend: het was veel te kort! Dat vonden wij, maar Casper duidelijk ook. Toen we een half uurtje aan het rijden waren – terug naar Bangkok – zei hij ineens: “Wanneer gaan we nu voor zes keer?” Aksel vroeg toch nog even voor de duidelijkheid of hij nog eens in de tent wilde slapen “Jaaaaaaaaah”, klonk het en dan met de vingers tonend “maar dan zes keer!”

Verder zeggen de foto’s meer dan woorden…


De jongens proberen het vuurtje aan te steken voor een kopje koffie... Helaas, tevergeefs.



Middagdutje in de speelgoedtent.



De eerste shift krijgt zijn avondeten.


Delicieus, zo'n worstje tussen een broodje met rode saus!



Nacht en alles is rustig. Ziet ge dat kleine, groene tentje naast/schuinachter de speelgoedtent? Inderdaad, dat is onze familietent :-0



De monniken weten ook waar het goed is! 's Morgens op pad met hun bedelpotten...



Zondagochtendwandeling: eerst een stukje door een machtig bos, met hoge hoge hoge bomen...


"Zijn dat allemaal wortels? En takken? Allemaal voor de babeku?"



Casper gezwind op stap met Kris. Blijkbaar heeft onze kerel lange verhalen verteld...



Felix baant zich een weg door het hoge gras.



"Hehe, het einde is in zicht!"

13 January 2009

Kleine jongens...

… worden – langzaamaan – groot! Continue ontwikkeling waarschijnlijk, maar het besef “he, die kan dat al?” of “amai, straf gedaan!” komt zo ineens. En als er zo op verschillende vlakken tegelijkertijd opvallende vooruitgang is, dan denkt een mens “jeezes, onze jongens worden zo snel groot!”

Felix bijvoorbeeld. Die jongen wordt dagelijks geconfronteerd met Nederlands, Thai en Engels. Of het nu te maken heeft met onze recente vakantie met extra veel input in Nederlands, of niet, maar ineens lijkt hij nogal “spraakzaam”. Hij wil graag zoveel zeggen, zoveel duidelijk maken, en zijn domme – of “contraire” papa en mama – die reageren zo vaak compleet verkeerd. We zijn dus in het stadium van heel veel gebrul, krokodillentranen, maar ook van trotse, blije blikken als hij uiteindelijk toch begrepen wordt. Laten we wel wezen: niemand van jullie kan hem verstaan – dat is alleen onze specialiteit. Maar we kunnen wel een voorsmaakje geven…

Uitspraak is voor Felix wel een beetje moeilijk – zal waarschijnlijk – volgens ons – logopedie moeten volgen. Hij uit weinig verschillende klanken, en degene die hij produceert, zijn heel erg nasaal. Eigenlijk kan hij maar een 5-tal medeklinkers: ‘m’, ‘n’, ’ j’, ‘w’ en ‘l’, weliswaar met enige variatie. ‘P’ – en andere aanverwante klankcombinaties – worden vervangen door een moeizaam uitgesproken ‘m’ en bijvoorbeeld ‘k’ wordt vaak gewoon weggelaten. De meeste klinkers worden goed uitgesproken, behalve ‘o’ en ‘oe’ – die laat hij ook wel eens vallen.

Even een korte test:
Mama: lijkt een makkie, maar kan ‘mama’ of ‘papa’ zijn
Ellie: hijzelf natuurlijk!!
Amme: duidelijk Casper!
Mamme: zijn pamper – tegenwoordig een belangrijk onderwerp, maar daarover dadelijk meer
Mamaja en wiwi: zijn lievelingsfruit, namelijk papaya en kiwi
Miemie: inderdaad, ‘pipi’
Jemi mieeee: duidelijk verschillend van het vorige: ‘joepie omi!’
Mama ming!: vol enthousiasme ‘papa springt!’ Jawel, Aksel springt vanop de springplank het zwembad in!

En dan is er nog zoiets als “ijns” (met lang aangehouden ‘ij’ en een heel nasaal woordeinde), voor hem de twee meest belangrijke voedingsbestanddelen: rijst en ijs. Vervelend voor hem klinken de twee heel erg hetzelfde. Maar geluk bij een ongeluk: rijst vindt ons meneerke zo lekker (soms is het het eerste dat hij ’s morgens zegt, en begint hij al bij het ontbijt aan een overschotje witte rijst!), dat het net zo goed dessert kan zijn als ijs …

Tot zover taalontwikkeling in het Nederlands. Ook al hoort Felix in de crèche voornamelijk Thai, hij heeft – volgens zijn juffen – een voorkeur voor Engels. Hij reageert meer en ‘juister’ bij vragen in het Engels. Ons was het trouwens ook al opgevallen dat hij altijd op de verwachte manier reageert als hem iets in het Engels gevraagd wordt. Natuurlijk geen moeilijke discussies, maar korte vragen over koekjes of spelen. We hebben al twee woorden geregistreerd, die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten: “yes” en “no”, dat laatste meestal meermaals uitgesproken en gecombineerd met zeer pertinente gesticulatie! Helaas, over zijn vooruitgang in het Thais hebben wij geen zinnige bijdrage.

En pampers dus. Die wil Felix dit nieuwe jaar overdag niet meer aan, alsof hij het zijn persoonlijke voornemen voor 2009 heeft gemaakt. Af en toe kunnen we hem nog eens afleiden en hem er een aandoen – hehe, middagdutje gered of autorit naar de winkel, maar daarbij moeten we soms alle truken uit de kast halen! Hij gaat regelmatig op het potje – of liever nog het toilet, zowel pipi als kaka. En meestal trekt hij vrij ostentatief aan zijn kleren om te zeggen dat hij nog eens moet. Maar eigenlijk, om eerlijk te zijn, gaat zijn voorkeur uit naar rondlopen in zijn blootje en gewoon doen waar het uitkomt…

Spreken, zonder pamper rondlopen, en alle mogelijke andere activiteiten: Felix is gewoonweg Caspers copycat. Soms nog een tikkeltje erger. Decibels produceren bijvoorbeeld, rood worden van colere en je uitdagend uitlachen als hij toch nog eens zijn bed uitkomt (inderdaad, sinds twee weken kan meneer ook zijn bed uitklimmen!). En net zoals Casper zich soms moeit als wij boos zijn op Felix, zo doet Felix enthousiast mee als wij Casper op het matje roepen – hoofdje scheef, vingertje in de lucht, de onschuld zelve…



Caspers vooruitgang is even fenomenaal. Zijn taalontwikkeling heeft ook serieuze vorderingen gemaakt. Hij spreekt nu vrij veel, herhaalt veel, maakt lange zinnen en hele verhalen over wat we bijvoorbeeld een week geleden hebben gedaan. Er zijn nog wel een aantal ‘bijzonderheden’ aan zijn taal die er voorlopig nog niet uitgeraakt zijn; zo spreekt hij nog steeds over “guw boek” en “sonze auto”. En, hij heeft nog steeds zijn Gentse accent, zelfs in het Engels komt er een vette Gentse r door! En soms zijn er van die grappige zinnen, woorden die hij niet goed gehoord heeft en dan later zelf in een nogal originele woordcombinatie gebruikt. Mijn favoriete uitspraken zijn “de deur moet toe voor de kruimelen van de boor!” en – in de auto “papa, mijn wortel (gordel is zo’n moeilijk woord) knijpt een beetje” !

In feite was hij voor de kerstvakantie maar een zestal weken naar school geweest. Wij veronderstelden dus dat hij van Engels nog niet zoveel verstond; er waren ook geen aanwijzingen dat hij dat wel zou doen. Hij herhaalde vooral korte zinnetjes, met een soort van ritme of melodie in, waarschijnlijk omdat zijn juffen die altijd zo uitspreken. Zo begon hij soms – terwijl hij met zijn trein aan het spelen was – ineens te zeggen “are you listeling, are you listeling?” of “Olivia, olivia, olivia, who do you see?” Maar nu de school terug begonnen is, lijkt het ineens snel te gaan met zijn taalontwikkeling, alsof hij een klik gemaakt heeft, alles wat hij de afgelopen weken ergens mentaal heeft opgeslagen, nu ook effectief begint te gebruiken. Hij vertaalt soms woordjes gewoon uit zichzelf “strawberry is aardbei”, mengt soms de twee talen – vooral als er cijfertjes in voor komen, want hij telt tegenwoordig liever in het Engels (in de lift “We moeten nu op one zijn”!), antwoordt als Santi iets vraagt of als zij een of ander huishoudtoestel niet aan de praat krijgt, vraagt hij haar (ook met zijn hoofdje scheef) “not working?”

En ja, ook op sanitair vlak heeft Casper vooruitgang geboekt! Sinds een maand wil hij niet meer met een pamper slapen ’s nachts. Meestal gaat het goed, maar er is toch meestal nog wel een nachtje per week dat mamalief er zo rond vier uur uit moet om een jongetje uit een natte pyjama te hijsen en in een droog bedje te leggen… In ieder geval: wij vinden het geweldig – komen we zo binnenkort in een pamperloze wereld??!

Gaatjes boren, vijzen inschroeven, bbq-stel in elkaar steken, en alles wat met auto’s en brommers te maken heeft: het is nog even populair als twee jaar geleden! De ‘brommermania’ gaat nu wel een nieuw hoogtepunt tegemoet, nu we – jaja, papa Aksel geniet er stiekem evenveel van ;-) – een brommer gekocht hebben. Voorbije weekend hebben we ook helmen gekocht – vier stuks! Casper vindt het allemaal fantastisch – vooral ook het idee dat de nummerplaat er nog niet op hangt “De politie mag sons niet zien!” en in dezelfde adem, maar half fluisterend – op samenzweerderige toon “Papa, gaan we nog een toertje maken?”

Oh, Casper heeft nog hobby’s! Computers aan- en afzetten, mee mailtjes sturen, cd’s veranderen, vooral ook met de volumeknop spelen. Er steekt pas een nieuwe CD in en meneer vraagt “zal ik nu eens andere muziek opzetten?” Maar dan, de allernieuwste hobby…. fotograferen!! Als hij het fototoestel ziet, wil hij foto’s trekken, maakt niet uit waarvan of van wie. En zo hoor ik hem soms smeken bij zijn papa “papa, alstublief, één fotootje?!” Onlangs hebben we alle foto’s gedownloaded en zagen we de wereld zoals die eruit ziet als je maar een meter groot bent! Heel veel foto’s van onze parket, bloembakken, benen en blote voeten, ook wel mensen vanuit kikkerperspectief (niet flatteus, dus gecensureerd!) en heel veel mensen die we niet kennen (getrokken terwijl we eigenlijk het Koninklijk Paleis of een tempel bezoeken), waaronder een serietje van een jonge blondine… Maar hij heeft natuurlijk ook een foto van zijn liefste papa getrokken…



09 January 2009

Khaaw, oftewel nieuws

Sawatdee kha! Pen krang reik thii dichan kian phen phasaa thai. Phasaa thai yaak maak. Chan pai rian phasaa thai athit la song krang, thang mod sii shuamoong. Kruu chan shuu Aot.


Thonnii dichan mai mii arai thamn maak. Pii mai nii kit wa djak len ghilaa lei kit wa rian phasaa hungarian doai, tei aadjak yaak saknoi: rian phasaa thai lei hungarian phrom phrom gan?! Chan yaa soonn phasaa anggrit hai dek dek dooi ogaad doai. Leeow djak kian ma, law mai!

Ofwel:
Hallo! Dit is de eerste keer dat ik iets in het Thai schrijf. Thai is heel moeilijk. Ik ga twee keer per week naar de Thaise les, in het totaal vier uur. Mijn leerkracht heet Aot.

Totnogtoe heb ik nog niet veel te doen. In het nieuwe jaar denk ik (meer) te sporten en denk ik eraan Hongaars te leren, maar dat is misschien iets te veel: op hetzelfde moment Thai en Hongaars leren?! Ik zou ook graag Engels geven aan kansarme kinderen. Ik hou jullie op de hoogte (of wat er eigenlijk staat: Later schrijf ik meer, een nieuw verhaal!)!

Ik geef het toe... Aot heeft de tekst nagelezen en verbeterd ;-)

04 January 2009

Omi's trip

Intussen zijn omi en tante Nessie alweer in een blijkbaar heel koud Belgie aangekomen. Maar ik denk dat ze zich wel kunnen warmen aan de herinnering aan hun reis…

De trip – wie weet geeft dit verslag jullie ook wel inspiratie voor een eigen Thailandreis ;-) ? – bestond uit een paar dagen Bangkok en een zesdaagse naar het noorden, de ultieme compromisreis tussen zoveel mogelijk dingen doen samen met de kinderen, de sportieve noden van tante Nessie, de culturele interesse van omi en gewoonweg lekker eten en relaxen.

Op weg naar het noorden hielden we eerst halt in Sukothai – werelderfgoed, een site bestaande uit oude tempelcomplexen in een prachtig onderhouden park en in de daarrond gelegen velden. Logeren deden we bij Paolo, in een gezellige guesthouse – bestaande uit kleine bungalows in een prachtige tuin met zwembad en “vogelcollectie”. Meest bijzondere aan het ontbijt was de verse honing – geserveerd met de honingraten – en de lekkere, kleine banaantjes – samen overheerlijk. Paolo gaf ook degelijk advies over waar wanneer naar toe te gaan. En zo verdeelden we onze dag in een zeer ochtendlijke uitstap om de zon te zien opkomen bij een tempelcomplex, relax ontbijt, fiets- en tuktuktocht in de voormiddag, hangmat- en zwembadtijd in de namiddag, tocht door de omliggende rijstvelden met volledig verlaten tempels bij zonsondergang…

Dan Chiang Mai, topper in iedere Thailandreis. Te begrijpen, want de stad biedt voor elk wat wils: veel “watjes” (tempeltjes dus), onwaarschijnlijk veel winkeltjes en kraampjes (en dan hebben wij niet eens de gewone “night market” bezocht!), honderden massagesalons, trendy restaurantjes en koffiehuizen. Chiang Mai – gelegen bij een prachtige vallei Mae Rim en in de buurt van de Thaise bergen – is trouwens de perfecte uitvalsbasis voor allerlei “hill tribe”-, natuur- en trekkingactiviteiten. Wij kozen voor de Queen Sirikit Botanical Gardens, een onwaarschijnlijk groot en prachtig onderhouden park met een sectie witte bloemenstruiken, kilometers wandelpaden tussen medicinale kruiden, klimplanten, allerlei soorten palmbomen, rotstuinplanten, orchideeën, en een sectie met een tiental serres – inclusief een waar een echt regenwoud was samengebracht rond een waterval!

Terug richting zuid hielden we halt in de buurt van Lampang: eerst voor het Elephant Conservation Centre – een groot park (zou het meest authentieke van Thailand zijn) waar er toeristische shows worden opgevoerd (al eens een olifant zien schilderen?), olifantentochtjes worden georganiseerd (Felix vond het toch maar griezelig hoog!), maar waar ook gezorgd wordt voor zieke olifanten (Casper was onder de indruk van het “hospitaal”: er waren nu twee olifanten ziek). De andere stop was bij Wat Phra That Lampang Luang, totnogtoe de mooiste tempel die ik in Thailand gezien heb en een must voor iedere cultuurliefhebber! Daarbij viel de tempel in Phitsanulok – volgende overnachtingsplaats – eigenlijk toch een beetje saai uit…

En dan nog een paar dagen Bangkok: zwemmen, massage, shoppen, het huis van Jim Thompson, het Koninklijk Paleis natuurlijk ook, de Bayoke-toren (met zijn 84 verdiepingen het hoogste gebouw van Thailand) en heel veel en lekker eten… Zelfs zonder de typische, overdadige kerstdiners een paar kilo bijgekomen; weet dus al onmiddellijk wat te doen in het nieuwe jaar :-S