28 November 2008

Politiek protest

't Is meer om jullie gerust te stellen, want eigenlijk merken we er niet zo veel van, van al dat politiek protest, het sluiten van de luchthavens, de opstandjes en relletjes, de reacties van het leger en de premier... Natuurlijk, het houdt ons bezig, er wordt over gesproken, maar hier op straat, thuis, op school is er niks van te zien. De Belgen die toevallig dinsdagavond naar huis terugkeerden - of diegenen die dat tevergeefs probeerden - hebben heel wat spectaculairdere verhalen.

Moet ik de achtergrond schetsen? Eigenlijk is wat wij weten maar hetzelfde als jullie, wat BBC World en VRT en De Standaard en De Morgen berichten. In dit conflict staan twee partijen tegenover elkaar: de PAD (People's Alliance for Democracy) en de People Power Party (PPP). De eerste groep zou een soort van losse alliantie zijn van royalisten, zakenlui en de stedelijke middenklasse. Wat hen verbindt, is hun overtuiging dat deze regering corrupt is en niet (of onvoldoende) koningsgezind. Zij dragen gele t-shirts; geel, omdat dat naar het schijnt de lievelingskleur van koning Bhumibol is. Aan de andere kant staat de PPP, de partij van premier Somchai, schoonbroer van Thaksin (die tussen haakjes in 2006 door een coup van de macht is gehaald en sindsdien in Thailand effectief veroordeeld is voor corruptie). Deze Thaksin is ongelooflijk populair bij de plattelandsbevolking, en de PPP kan er rekenen op heel wat steun. Hun aanhangers dragen rood. Door de PAD worden ze afgeschilderd als domme, onontwikkelde boeren. Dit conflict verdeelt de Thaise bevolking dus echt in twee: stad versus platteland, het aanvaarden van een democratisch verkozen leider of niet.

De PAD begon met 'serieuze' acties in mei van dit jaar. Sinds augustus worden regeringsgebouwen bezet, de vorige premier - ook al een Thaksin-getrouwe - werd afgezet, Somchai is nog maar in september democratisch verkozen. Sinds dinsdagavond houdt de PAD ook twee luchthavens in Bangkok bezet. De inzet is het aftreden van premier Somchai en een aanpassing aan het hele politiek bestel. Legerbaas Anupong had gisteren aan de premier gevraagd de regering te ontbinden en nieuwe verkiezingen te organiseren; anderzijds vroeg hij de PAD om de internationale luchthaven Suvarnabhumi zo snel mogelijk te ontruimen. Zijn twee vragen werden genegeerd.

Om 21.00 Bangkok time heeft de premier de noodtoestand uitgeroepen in de twee luchthavens. De ontzettingsacties moeten gebeuren onder leiding van de politie, met hulp van de Navy (voor Suvarnabhumi International Airport) en de Air Force (voor Don Muang, de nationale luchthaven). De Army wordt niet opgeroepen, wat de geruchten over een mogelijke coup door het leger (die tussen haakjes de ganse dag de ronde deden) enkel versterkt!

Buitenlanders speculeren hevig mee. Gisteren dacht Aksel dat het leger wel zou tussenkomen, ik was ervan overtuigd dat de koning dat zou doen. Blijkbaar moeit die zich heel weinig met politiek, alleen in uiterst moeilijke situaties. Omdat hij zich zo opstelt, wordt zijn mening danig geapprecieerd. Komt daarbij dat hij volgende week jarig is, en dus een ideaal moment om een publieke mededeling te lanceren. Dacht ik. Het lijkt erop dat het zo lang niet zal duren. Verwachtingen zijn dat het een drukke nacht wordt...

No comments: